Vocation Stories


Vocation

"Discovering vocation does not mean scrambling toward some prize just beyond my reach but accepting the treasure of true self I already possess. Vocation does not come from a voice ‘out there’ calling me to be something I am not. It comes from a voice ‘in here’ calling me to be the person I was born to be, to fulfill the original selfhood given me at birth by God" ~Fr. Thomas Merton O.C.S.O

We thank God for the young women who have begun their adventure in religious life with our community.  Learn more about their vocation journey below!

Jennifer Tran             (New Orleans,LA)
img_2694_27163544764_o

Once upon a time…no actually it wasn’t that long ago. I received a call from God. Now, this wasn’t a *ring ring* “hello?” phone call; it was something much more profound. It was a call to serve, a call to proclaim the Good News, a call to love, a call to become a religious sister. So God sent two sisters of the Lovers of the Holy Cross of LA to come and give a talk in my home town. That’s where I was invited to a Come & See and saw how Jesus loved me so much that He willingly hung on a cross to save me, a sinner. The desire to serve through love and sacrifice and helping those in need especially children grew in me.Thus, I followed and entered the Lovers of the Holy Cross of LA in July 2015. I am now bless to be able to proclaim the Good News to the children here in the Diocese of Orange and have felt tremendous love from them and the new family God has bless me with. And I lived happily ever after…no wait, my story is just beginning!

Kieu Uyen Chu            (Santa Ana, CA)
img_2709_27674615372_o

My vocation began with a longing to be closer to God through prayer, and the celebration of the Eucharist. I could never, for a moment,  imagine myself to be " qualified" for this call, and at times, was hesitant to tell my family about my longing for the religious life. However, I did not settle for what is less than what God wants me to be. I prayed and asked God for a long period of time that He might grant me the graces that I need to carry out His Will... for the desire to always be with Him, and to not turn away because I felt unfit. In December 2013, I attended the “Come and See” retreat and other retreats to discern further God’s calling for me. During these encounters with the sisters, I was attracted to their lifestyle and how they placed prayer as the most important part of their day. Wanting to become closer to God and to give Him my heart and mind, I felt God answering my desires by inviting me to live the life of religious sister.  I entered the convent in August 2014, at the end of my freshman year in college. I cannot praise God enough for His Mercy! Please pray for me and my Sisters that each day we may live in accordance with God’s Will and that our love and sacrifices may bear merit for souls through Jesus Christ Crucified.

Darlene Ngoc Wen     (Superior, CO)
img_2699_27775190935_o

 God’s pursuit of my heart began from an experience of gratitude at a young age. My parents are Vietnamese Refugees who fled their home in 1975 to find a better future in America. Inspired by their trust in God, and overwhelmed with gratitude for God’s protection of my family, I had always wanted to give my life to Him as a way of saying, “Thank you!” (Silently praying that it was in any other way than to be a Sister). My first encounter with the Lovers of the Holy Cross Sisters, was at a youth convention where one of the sisters taught us to do Kung Fu. Attracted to her joy and simplicity, I began to think about the religious life. It was a discernment that was met with many obstacles, but in my Senior year of high school, I made the decision to “come and see” (Jn 1:39). During my stay, I was inspired by the Sister’s undivided love for God, and was amazed at how joyful they were despite living a life of chasity, poverty, and obedience. I felt the invitation to remain with our Lord at the foot of the Cross, so as to discover that joy as well, and entered after finishing high school! May all glory and praise be God's forever and ever! +JMJ+

Cecilia Nhien Nguyen      (San Jose, CA)
img_2704_27164170653_o

I am grateful to be born in a Catholic family and my parents really encouraged me to participate in TNTT (Vietnamese Eucharistic Youth Society) at my local Church. It is from TNTT that I felt the desire to deepen my relationship with Christ by entering the religious life. God revealed His plan for me little by little through my daily prayer and discernment with a LHC sister, whom I first met at a TNTT leadership training camp in Seattle, WA. God gave me courage to go to a “Come & See Retreat” with the sisters of LHC, where I spent some days of quiet time with God and myself. In this retreat, God granted me so many graces that led me to see His presence in my past experiences, and as I began to understand more about the beauty of religious life, the puzzle pieces of God's magnificent picture began to fall into place, revealing to me the portrait of who God has called me to be.  With my family's support, I decided to join the Lovers of the Holy Cross. I feel great peace and joy to be close to God in His Sacraments and the LHC community despite little daily crosses. In here, I have learned the beauty and depth behind our congregation's charism of “love & sacrifice.” God is so humble that He called me to be His disciple and His spouse, and I only pray that I remain faithful in repaying His love with my little daily acts of love.

Thu Thao Nguyen  (Bakersfield,CA)
img_2711_27674604912_o

Em bắt đầu cảm nhận tình yêu và lòng khao khát sống một cuộc đời trọn vẹn cho Chúa khi mới lên 9. Ước ao đó càng mạnh mẽ hơn khi em chuẩn bị tâm hồn rước Chúa lần đầu. Thời gian trôi qua với bao thăng trầm và đổi thay, Chúa lại cho em thấy rõ hơn bàn tay quan phòng và sự dẫn dắt diệu kì của Ngài. Không có gì xảy ra trong cuộc sống em là ngoài Thánh Ý Chúa. Khi vừa bước qua tuổi 22, vì chữ hiếu, vì yêu cha yêu mẹ và phận làm con cả, em đã bỏ sau lưng tất cả những thành công trong học vấn và nghề nghiệp để đến định cư nơi đất nước Hoa Kì với gia đình. Dù sống ở một đất nước được mệnh danh là "Thiên Đàng Thế Gian" với nhà cửa cao sang và vật chất không thiếu gì, nhưng lòng em không hề cảm nhận được một niềm vui đích thực. Thay vào đó là sự hụt hẫng và trống rỗng trong tâm hồn. Lần đầu tiên trong đời, ở tuổi 23, em gần như mất đi phương hướng cho cuộc sống và tương lai. Một sự đau đớn và nỗi buồn thẳm sâu trong tâm hồn em mà không sự giàu sang hay sung sướng nào có thể làm vơi được. Sau một tuần tìm hiểu, cầu nguyện và được dẫn dắt bởi các sơ Hội Dòng Mến Thánh Giá Los Angeles, em nhận ra rằng chỉ có sức mạnh của Chúa mới đủ sức nâng em lên và lấp đầy sự trống rỗng trong lòng em, chỉ có tình yêu Chúa mới có thể làm sống lại niềm hy vọng và hạnh phúc trong em. Sau nhiều năm sống trong Nhà Chúa, Ngài không ngừng tắm mát em với niềm vui và tình yêu không bờ bến của Ngài. Nhà dòng đã trở thành ngôi nhà thứ hai của em, ngôi nhà mà em luôn cảm thấy được yêu thương, được sẻ chia, dạy dỗ và đở nâng từ quý sơ cùng các chị chung chí hướng dâng cho Chúa trót tuổi thanh xuân và cuộc đời này.

Phuong Thao Tran (Springfield,VA)
img_2693_27775230755_o

Em lớn lên trong một gia đình Công Giáo. Từ lúc nhỏ em đã có cơ hội ở nội trú với các sơ, nhưng em không biết gì nhiều về đời sống tu trì. Em không biết rõ hướng đi nào cho chính mình. Năm 23 tuổi là lần đầu tiên em được đi tìm hiểu ơn gọi. Lúc đó em không có một ước mơ hay ý định đi tu. Sau khi đọc được một lá thư từ sơ linh hướng với tựa đề là “Ta Khát”, em cảm thấy Chúa mời gọi em vào đời sống Thánh Hiến. Qua những buổi tìm hiểu ơn gọi, em đã tìm được câu trả lời cho cuộc sống của mình. Em nhận ra thế gian đã không cho em được niềm vui vĩnh cửu. Em quyết định đi tu vì em mong ước tìm niềm vui đích thực trong Chúa như câu Kinh Thánh, "...Thầy cũng yêu mến anh em như vậy. Anh em hãy ở lại trong tình thương của Thầy.  Nếu anh em giữ các điều răn của Thầy, anh em sẽ ở lại trong tình thương của Thầy... Thầy đã nói với anh em để anh em được hưởng niềm vui của Thầy và niềm vui của anh em được nên trọn vẹn..."(Ga 15, 9-11). Hai tuần sau khi đi tìm hiểu ơn gọi, em đã thưa với Bố Mẹ em muốn đi tu. Bước chân vào tu em mang một ý định sẽ đem niềm vui và cho đi tất cả những gì em có cho mọi người xung quang. Nhưng em chưa cho được bao nhiêu thì em lại được nhận nhiều hơn là cho đi nữa. Nhà dòng này đã là một nơi Chúa uốn nắn con người em. Em tìm lại được Đức Tin và tình yêu mà Chúa đã đặt để trong em. Em tìm lại được chính mình và  định hướng cho cuộc đời. Mỗi năm là một niềm vui cho em được có cơ hội ở trong nhà Chúa. Em chưa bao giờ cảm thấy bình an và vui vẻ thật sự bằng lúc này. Chúa đã cho em rất nhiều, và em đây một con người tội lỗi và hèn mọn cũng ước ao đáp lại lời mời gọi linh thiêng này với cả tâm hồn.

Thien Huong Nguyen (Portland,OR)

img_3134_28549046124_o

“Tất cả là hồng ân” (Thánh Theresa Hài Đồng Giêsu)

Thật vậy, khi nhìn lại chặng đường ơn gọi của mình, em nhận ra rằng tất cả mọi sự trong cuộc đời của em là hồng ân của Chúa. Từ việc sinh ra và lớn lên trong gia đìng công giáo cho đến việc di cư đến đất nước Mỹ, em thấy được bàn tay quan phòng của Chúa. Vì gia đình là một phần quan trọng trong cuộc sống của em, nên khi bước vào nhà dỏng, em mang theo mình rất nhiều tâm sự và nỗi nhớ nhà da diết. Thêm vào đó là những khó khăn mà gia đình em gặp phải lại khiến em thêm lo lắng. Đôi khi em cảm thấy sự kiên nhẫn của em mất dần đi và em đã từng nghĩ mình không xứng đáng với ơn gọi cao quý này, vì có lời Chúa đã nói; “Ai đã tra tay cầm cầy mà còn ngoái lại đằng sau, thì không thích hợp với Nước Thiên Chúa” (Lc 9, 62). Mặc dù nỗi nhớ nhung và nhiều lo lắng luôn hiện diện ở đó, nhưng sự bình an, tình yêu, và lòng từ bi của Chúa đã cho em sức mạnh để từ bỏ và bước theo Ngài mỗi ngày. Em luôn tin tưởng một điều rằng, nếu Chúa đã gọi Chúa sẽ chọn nếu bản thân em thật sự khao khát Ngài, vì Chúa đã nói trong phúc âm; “Không phải là anh em đã chọn Thầy, nhưng chính Thẩy đã chọn anh em (...)” (Ga 15, 16). Qua tình chị em trong đời sống cộng đoàn, Chúa cho em thấy tình yêu của Ngài một cách rất cụ thể. Càng ở gần bên Chúa, em càng nhận ra sự yếu đuối và bé nhỏ của mình, nhưng tình yêu và lòng thương xót của Ngài nhắc nhở em rằng, em là ai thì không quan trọng. Điều quan trọng là em phải nhận ra Chúa là ai trong cuộc đời em. Ngài là lý tưởng và cùng đích của cuộc sống em. Vì vậy mà em mạnh dạn tiến bước trong ơn gọi thánh hiến, tin tưởng vào ơn thánh và lòng thương xót của Chúa. Em xin mượn lời của Chúa để gởi đến những ai đang tìm kiếm thánh ý Ngài; “Hãy đến mà xem” (Ga 1, 39). Hãy đến và nếm thử tình yêu mạnh mẽ và ngọt ngào của Thiên Chúa để chính bạn cũng được Ngài chinh phục.

Viet Oanh Nguyen (Norcross,GA)
img_3130_29092851191_o

When I immigrated to the US from Vietnam, I moved from a life of poverty filled with simplicity to a life of comfort yet seemingly transitory. Having the experience of the different sides of the world, I longed for a place I could call “home”, a stable and lasting home. So unknowingly, my search for God began with the question, “Where is my home?”. I also grew up in the US without my mother, whose absence during those years had a profound effect on my childhood and the person that I am today. The absence of my mother was also the absence of my internal security and the clarity of who I am. Growing up without the affection of a mother made me question my worth and my identity. Thus, this aspect of my family background propelled my search for the Lord. As I lived in the world, I wondered to myself,  “Who am I?” My soul was restless until it found its refuge in the Lord, and I could understand myself only when I could understand who I am to God (and who He created me to be). Now, after 3 years in the community, I feel blessed to have found a home in Jesus Christ Crucified through the LHC family. In Christ, I found myself and who I belong to. In the word of the late Fr. Pedro Arrupe, finding God and falling in love decides everything...the reason I get out of bed in the morning...how I spend each moment of my day...what seizes my imagination. And so my love story continues as I stay in love.

Thao Vi Hoang           (Santa Ana,CA)
img_3128_29092853721_o

Câu chuyện ơn gọi của em kể từ lúc:….một“Đứa con hoang đàng”đã cố chạy trốn và từ bỏ tình yêu thương của Ngài suốt mười tám năm. Sau đó, Chúa đã tạo cơ hội cho em tiếp xúc với những người nghèo khổ bần cùng khoảng một tháng. Qua trải nghiệm ấy, em đã cảm nhận được Người Cha đầy lòng thương xót đang chờ em quay lại với Ngài. Thật vậy, Ngài đã cho em quá nhiều mà em không biết trân trọng những điều ấy. Tiếp đến, em đã tham dự chương trình linh thao (spiritual exercise) với sự linh hướng của cha DòngTên. Qua mỗi ngày, em bước từng bước trở về với Người Cha, và cho đến khi em òa lên khóc vì Thiên Chúa – Người Cha nhân từ đã tha thứ cho em tất cả sau bí tích hòa giải, mở đôi mắt em ra mà nhìn thấy Ngài. Di cư qua Mỹ với gia đình, em vẫn giữ ao ước được dâng hiến cuộc đời cho Chúa. Cảm ơn Chúa đã cho em được gặp các sơ Hội Dòng Mến Thánh Giá Los Angeles và thúc đẩy em tìm hiểu về hội dòng cũng như đời sống cộng đoàn nơi này. Cuối cùng, vào tháng 7/2015, em đã bước vào và trở thành một thành viên của Hội Dòng Mến Thánh Giá Los Angeles. Cảm tạ Ngài đã chọn em, và em sẽ luôn tiếp tục tìm hiểu về mầu nhiệm tình yêu tuyệt đẹp này.

Em  “nhìn thấy được và đi theo Người trên con đường Người đi.” (Mc 10,52) -

Thach Thao Nguyen (Bakersfield,CA)
img_3139_29065068062_o

In my most desperate moment in 6th grade, an encounter with the presence of God through the Crucifix changed my life. I held in my heart a deep desire for loving and serving the Lord, but the thought of being a religious sister had never crossed to my mind until I met the Lovers of the Holy Cross of LA . Being able to attend a "Come and See" retreat during my junior year, I had various encounters with God through prayer and felt an invitation from Him, asking me be His. I noticed that my thirst for love had been fulfilled by the divine love that God has for me. Though I came home and struggled with many obstacles in answering His call, God granted me the courage to say “yes” to Him and I joined our community right after my high school graduation in 2014. The time I've spent thus far living the religious life, has been an experience filled with great love and care from my sisters in communal life, in addition to many moments of self-discovery and transformation. As I continue to live this life, each day brings different challenges. But these challenges continue to purify me and despite the struggles, I find much peace and joy in trusting that this is where God wants me to be. I know that there is a long journey waiting ahead of me, but I trust in His will and guidance for me. 

Anh Thu Mai             (Garden Grove,CA)

img_3120_29092856021_o

To begin, I am a very ordinary teenager in today’s society, one that rejected the faith that my parents have taught  me to practice for all 17 years of my life. Fortunately, God has given me a chance to feel and experience His love and mercy through the Most Blessed Sacrament. At that time, I did not know how “charming” Jesus can be; so out of my curiosity, I decided to be fully attentive during Mass, especially during the Liturgy of the Eucharist. Unexpectedly, He spoke to me through His words, “For this is my Body which will be given up for you;” and being moved by the sacrificial love that Jesus has for me through the Crucifix, I immediately cried out with joy! The peace that I yearned for was fulfilled. I never imagined myself as a religious, but once again, God transformed my thoughts when a priest asked me if I had ever considered being a religious sister. At that moment, I could not answer the question. I felt like a fire was burning inside my body and tears started to fall down my cheeks. After that experience, I began my journey to respond to God’s invitation at a Come and See retreat in July 2015 with the Congregation of the Lovers of the Holy Cross, L.A. In the present time, living in the convent fills me with a lot of joy and peace. I also have a better appreciation for all religious because I have learned that the religious life is the heart of the Church. There will always be a religious that is worshiping the Lord and praying for the world at every hour of the day. I would like to leave you with my favorite quote “God has not called me to be successful. He called me to be faithful” (St. Teresa of Calcutta) and surely, "where there are religious, there is joy" (Pope Francis).

Lillyan Hoang             (Bakersfield,CA)

img_3116_28883479550_o

The calling to be God’s servant and to follow in His footsteps began with an invitation. In the summer of 2016,  just as I was preparing for AP exams and finals, I received an invitation to attend a “come and see” retreat with the Lovers of the Holy Cross Sisters. I was really weary about joining the event, but there was still something in me that lead me to say yes to the invitation. It was then, on the third day of the “come and see” that I began to feel a profound desire to join the religious life. I came to realize how much joy I felt being present with Jesus Christ Crucified and all of the sisters. As I returned back home I felt a sense of separation of myself into two parts, one that I had just reconnected with (emotions) and the one I came to the convent with (logic). I knew that I wanted to follow the profound desire I felt in my heart to go back to the convent and deepen my relationship with God, but as I continued to discern my vocation,  I faced a lot of obstacles that lead me to question my desire to join the convent. But because of the Lord's great love and mercy,  I was respond to God's invitation with a “YES” and entered in August of 2016. As I continue to discern my vocation with God and discover who I really am, please pray for me and for our congregation!

Rut Huynh            (Houston, TX)
img_2700_27497174840_o

Before encountering Jesus Christ at Marian Days in 2013, I was a lukewarm Catholic who attended Sunday Mass and kept my minimum religious obligations.   My call to religious life was a sudden surprise from God.  As I listened to Fr. Thắng singing “Lỗi Hẹn” in one workshop at Marian Days in 2013, I realized at that moment I no longer needed to search for “Mr. Right” because “Mr. Perfect” had found and chosen me.  Jesus lovingly knocked at the door of my heart on that day and the rest was history.

Being open to the movements of the Holy Spirit, I attended the discernment retreat that December.  After five days of silence and prayer, I received an affirmation for my call, which consists of being drawn to prayer life and experiencing deep lasting joy and serenity.  Although facing many obstacles  and challenges before entering the convent, I stood firm with my decision of joining the Lovers of the Holy Cross, Los Angeles in August 2014 with an inner conviction that a decision made in deep prayer should not be altered even in the midst of temptations.   Upon entering, the loving support of this community had quickly helped me overcome my fear and attachments.   This year is my third year at the Aspirancy stage with the Lovers of the Holy Cross, and I am currently working on my masters of science in nursing before moving up to the next phase of my formation.  “A day in God’s house is more than  a thousand elsewhere” (Psalm 84:10) for I am blessed to have a beautiful rhythm of prayer life, community life, school, work, and so much laughters with my sisters in Christ!